Čiekurkalna mācības
Publicēts 27. februārī, 2009.
Iepriekšējās nedēļas „zemnieku centra” atklāšanas pasākums Čiekurkalna tirgū ir pierādījis – šobrīd nav jēgas gaidīt uz Saeimas vīru un sievu realizētu „nācijas glābšanas” plānu. Tātad, ir jārīkojas pašiem. Un, kā liecina pagājušās nedēļas pasākums, – cilvēki ir gatavi darboties un glābt sevi paši, negaidot, kamēr labējā koalīcija kārtējo reizi pārbīdīs krēslus Brīvības bulvāra vai Jēkaba ielas „augstajos namos”.

 

Tiem, kas nav informēti, paskaidrošu: aizvadītajā ceturtdienā Čiekurkalna tirgū tika atklāts Latvijā pirmais „zemnieku centrs”. Proti, tirdzniecības vieta, kur Latvijas zemnieki, saņemot pamatīgas tirdzniecības vietu īres atlaides, var tiešā veidā pārdot rīdziniekiem savas saimniecības saražoto produkciju. Savukārt, zemnieki apņēmušies divas reizes nedēļā ar atlaidēm tirgot produktus maznodrošinātajiem, pensionāriem un invalīdiem. Šo ideju realizējuši sociāldemokrāti kopā ar Čiekurkalna tirgus vadību. Un LSDSP iesāktais pasākums turpināsies arī citviet galvaspilsētā, jo „pilotprojekts”, kā mēs varētu nodēvēt Čiekurkalna tirgus pasākumu, ir izdevies. Pēc tirdziņa atklāšanas visu dienu cilvēku rosība ap 28 zemnieku saimniecību stendiem bija nepārtraukta.

Tomēr jāatzīmē, ka tam ir ne tikai ekonomiskas mācības  (produkti „pa tiešo” no saimniecībām, lētākas cenas, nav starpnieku, skaidri redzama „svaiga” kvalitāte utjp.) vien. Ir arī nosacīti politiski secinājumi – proti, cilvēki ir gatavi paši risināt savas problēmas, negaidot, kamēr tās atrisinās citi. Būtībā jau šāda shēma nav pareiza, jo katram tomēr būtu jādara savs darbs: vienam jāražo produkcija, citam tā jāsagatavo, vēl citam – jātirgo. Taču tas ir pareizi tikai normālos apstākļos. Tas ir, ja mūsu ilggadējie labējie vadoņi nebūtu noveduši Latviju līdz situācijai, kad uz sakārtotu likumdošanu, darboties spējīgu valdību un funkcionējošu ekonomiku vairs nav ko cerēt... Tas – pirmkārt.

Otra mācība: cilvēki ir gatavi sniegt viens otram roku, lai šajā grūtajā laikā palīdzētu citiem. Tas attiecas uz rīdziniekiem, kuri gatavi neskriet uz tik pierasto ”viena iksa” lielveikalu, bet gan doties uz „zaļo tirdziņu”, lai ar savu pirkumu atbalstītu zemniekus. Un, protams, tas attiecas arī uz zemniekiem, kuri gatavi no savas puses ar lētāku preci atbalstīt maznodrošinātos galvaspilsētas iedzīvotājus.

Un visbeidzot, ir skaidrs, ka cilvēku atbalstu šodien iegūs nevis tie, kas visskaļāk kliegs un visvairāk solīs, bet gan tie, kuri piedāvās pilnīgi reālas, aptaustāmas un šajā gadījumā arī izgaršojamas lietas. Cilvēki ir noguruši no tās „trekno gadu” naudas, kurai, spriežot pēc solījumiem, jau sen vajadzēja pārpildīt ikkatra iedzīvotāja maciņu. Respektīvi, noguruši no ik dienas dzirdamiem solījumiem, tā arī nesagaidot to izpildīšanu. Čiekurkalna tirgus „zemnieku centrs” ir viens reāls, īsts un aptaustāms padarīts darbs. Un to rīdzinieki un zemnieki novērtēja.

Uzsākot šo akciju, mēs, sociāldemokrāti, nedaudz šaubījāmies gan par zemnieku, gan rīdzinieku atsaucību. Jo šis tomēr ir projekts, kurā ļoti nepieciešama abu pušu ieinteresētība. Vieni, kas ved produktus, otri – kas tos pērk. Izrādās, mūsu šaubas nav bijušas pamatotas. Bez dārgām reklāmas kampaņām un plašām sabiedrisko attiecību akcijām cilvēki ir uzzinājuši par iespēju un to novērtējuši. Tagad pilnīgi droši varu solīt – akcija turpināsies arī citās Rīgas priekšpilsētās. No savas puses mēģināsim apzināt zemniekus, kas gatavi doties uz galvaspilsētu (šoreiz ne ar traktoriem, bet savu produkciju), palīdzēsim arī ar nepieciešamo tirdzniecības atļauju iegūšanu, savukārt, rīdziniekus noteikti informēsim – kad, kur un kā iespējams iegādāties mūsu lauku labumus.

 

CITI FOTOATTĒLI APLŪKOJAMI PROJEKTA MĀJASLAPĀ www.nakotnesriga.lv


Komentāri (3)
Raw: laba ideja, bet šaubos, ka valdošie to atbalstīs, viņi tālāk par runām nekad netiek
27/02/2009 11:07
Google: super!
01/03/2009 12:25
hola: dajoš ostaļnije!
04/03/2009 18:42
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: