Ko darīt ar nodokļiem?
Publicēts 26. maijā, 2010.
Lai gan ik pa brīdim medijos izskan viedokļi par progresīvo nodokļu sistēmu, nopietnas un dziļas debates Latvijā par šo jautājumu nav bijušas. Taču jāsaka, ka minētās nodokļu sistēmas noliedzēji vienmēr izcēlušies ar virspusējiem argumentiem – nevarēsim iekasēt nodokļus, aizbaidīsim investorus, progresīvie nodokļi ir komunisma palieka, – bet ar reāliem cipariem un aprēķiniem nav pamatojuši savu noliedzošo attieksmi. Protams, ar emocionāliem paziņojumiem spekulēt ir vieglāk! Savukārt, progresīvo nodokļu atbalstītāji nav spējuši pārliecināt sabiedrību un tai argumentēt, ka reālā ieguvēja no progresīvās nodokļu sistēmas būs absolūti lielākā tautas daļa.

Diemžēl jāsecina, ka šobrīd pie varas esošās partijas nav progresīvo nodokļu sistēmu izvērtējušas kā vienu no instrumentiem, kas palīdzētu valstij izkļūt no krīzes. Taču realitātē tas ne tikai varētu samazināt lielas daļas darba spēka izmaksas, bet kalpotu arī kā sociālās palīdzības veids, jo daudziem mazturīgajiem samazinātu nodokļu maksājumus un palielinātu tos ienākumus, ko viņi saņem uz rokas. Savukārt, daļai samazināto nodokļu slogu valsts budžetam kompensētu nodokļu sloga pieaugums sabiedrības turīgākajai daļai. Te bieži vien izskan arguments, ka „viņi jau mācēs izvairīties no nodokļiem. Valsts nespēs iekasēt…”. Atbilde ir ļoti vienkārša – ja būs politiskā griba un vēlme, tad Valsts ieņēmumu dienests spēs iekasēt nodokļus! Ja nav griba, tad nespēs iekasēt, lai kāda nodokļu sistēma valstī  tobrīd pastāvētu... Arī patreizējā. Patiesībā to jau mēs šodien redzam! 

Šodien esam palikuši viena no retajām Eiropas valstīm, kur nav progresīvās nodokļu sistēmas. Nepārtraukti atrodas kādi iemesli, kāpēc mēs esam unikāli gan Eiropā, gan visā pasaulē - nez no kurienes rodas "argumenti", kādēļ mums nebūs derīga uz progresīviem principiem veidota nodokļu struktūra. Bet mūsu ekonomika lieliski pierāda, ka arī esošā nodokļu sistēma un gadiem veidotā liberālā ekonomika nespēj nodrošināt labklājību! Kādi tad ir patiesie iemesli, kādēļ Latvijas valdība vairās nodokļu politiku veidot līdzīgu kā lielākajā daļā Rietumu demokrātijas valstu?

Esmu par šo jautājumu rakstījis ne vienu reizi vien. Un jāsaka, arī mani argumenti ne vienmēr bijuši izsmeļoši un visaptveroši, jo šis jautājums ir pietiekami sarežģīts, lai, pieņemot lēmumu par turpmāko nodokļu politiku, tiktu izvērstas plašas diskusijas sabiedrībā un ekspertu vidū. Tādēļ aicinu Jūs piedalīties Brīvības un solidaritātes fonda rīkotajā forumā par progresīvo nodokļu sistēmu un tās piemērotību/nepiemērotību Latvijai. Pasākumā  piedalīsies Latvijā pazīstami ekonomisti, politiķi, kā arī starptautiski eksperti. Forums notiks šo piektdien, 28. maijā Rīgā, Elizabetes ielā 55, "Reval Hotel Latvija" konferenču zāle "Alfa". Reģistrācija no pl.9:30, sākums 10:00.

Vairāk par forumu varat uzzināt šeit.


Komentāri (1)
Ivars: Nodokļus vajag maksāt un tad nevajadzēs izdomāt jaunus nodokļus!
14/09/2016 10:39
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: