Par progresīvām pārmaiņām!
Publicēts 24. aprīlī, 2011.
Nesen dibinājām jaunu politisku biedrību - PROGRESĪVIE. Tāpēc, ka apzināmies nepieciešamās pārmaiņas Latvijas politikā. Un pats svarīgākais – tāpēc, ka esam gatavi rīkoties, būt aktīvi, lai tiektos šīs pārmaiņas sasniegt.

Lai panāktu pārmaiņas valstī, ir jābūt organizētam spēkam, kurš to patiesi vēlas, kurš pats ir patiess, godīgs un atklāts, kurš ir demokrātisks un savā darbībā balstās uz solidaritāti, brīvību un vienlīdzīgām iespējām. Ja viena oligarha pārvaldīta vai elitāra labējā partija šos nosacījumus var atļauties neievērot, tad jebkurai sociāldemokrātiskai organizācijai ir jāiet roku rokā ar tiem. Es zinu, ka mēs šādu sociāldemokrātisku spēku varam radīt, un šodien mēs spērām pirmo soli ceļā uz to. Un es novēlu mums būt konsekventiem savā darbā, lai sasniegtu šo mērķi!

Latvijas politikā šodien trūkst skaidras un saprotamas alternatīvas, ko var piedāvāt sociāldemokrātiskā ideoloģija. Trūkst arī politiskas kustības, kura būtu pašpietiekama, neatkarīga no dažiem Latvijas lielajiem naudas maisiem un konsekventa savos sociāldemokrātiskajos solījumos un arī, pat svarīgāk, darbos. Lai mēs sevi pieteiktu kā šādu spēku, mums būs jābūt aktīviem publiskajā telpā, jānāk ar progresīviem risinājumiem un jāpierāda sevi ar darbiem.

 Viena no būtiskākajām lietām, par ko mums jācīnās, ir progresīvā nodokļu sistēma. Nodokļi lielā mērā ir galvenais rādītājs, kas atspoguļo valsts attiecības ar sabiedrību. Latvijas nodokļu sistēma ir sevi izsmēlusi – liela daļa sabiedrības tos nemaksā, valsts vara nespēj piedāvāt risinājumus, lai tos maksātu, nodokļi ir netaisnīgi, nav skaidrs kur tie tiek tērēti… Toties progresīvā nodokļu sistēma sevi ir pierādījusi teju visās industriāli attīstītajās valstīs, tā ir draudzīga ekonomikai, kas balstīta uz ražošanu, tā pati kalpo kā sociālā atbalsta sistēma, tā ir draudzīga ne vien darba ņēmējiem, bet arī maziem un vidējiem uzņēmumiem un tā spēj valsts budžetā ienest līdzekļus veselības aprūpei, izglītībai, drošībai.

Veiksmīgu labklājības valsti nav iespējams izveidot korumpētām politiskajām partijām. Diemžēl Latvijas politiku nenosaka tauta, demokrātiskas politiskās partijas, sabiedriskās organizācijas, arodbiedrības vai inteliģence, bet gan trīs četri cilvēki, kuri pērk mūsu valsts politiku un dara to par mums nozagtu naudu. Viņi pērk politiku, lai par pastrādātajiem noziegumiem nebūtu jānonāk cietumā. Un turpina no mums zagt, lai varētu turpināt pirkt politiku. Un politiķi necenšas šīs shēmas izskaust, jo paši ir atkarīgi no to veidotājiem. Mēs nedrīkstam kļūt par šīs sistēmas sastāvdaļu. Mums par šo problēmu ir skaļi jārunā un jāpiedāvā progresīvi risinājumi – valsts finansētas politiskās partijas, krasi ierobežojumi politiskajai reklāmai, nulles deklarācija, kriminālatbildība par partiju melnajām kasēm, patiesa cīņa pret korupciju! Iespējams pat tāds risinājums, ka korupciju apkarojošo iestāžu budžetiem ir jābūt tieši atkarīgiem no noķerto kukuļņēmēju kukuļu apmēriem un ranga.

Stipra valsts nav iedomājama arī bez cilvēkiem. Mums ik dienu plašsaziņas līdzekļi, politiķi un eksperti stāsta, cik grūti un briesmīgi klājas Latvijas uzņēmējiem. Bez viņiem nebūs naudas valsts budžetā, bez viņiem apstāsies mūsu ekonomika, viņi ir jāuzklausa un jāsaudzē. Bet kur paliek darba ņēmēji? Es droši varu teikt, ka viņi ir patiesā mūsu ekonomikas asinsrite, valsts stūrakmens un nākotnes garants. Kamēr neskaitāmi tā dēvētie ārvalstu investori Latvijā ir izveidojuši uzņēmumus, kuri īpaši neslēpj, ka izvairās no nodokļu maksāšanas, nodarbina cilvēkus bez darba līgumiem par smieklīgu samaksu, bez sociālajām garantijām, sūdzas par represīvajām valsts iestādēm, bet tajā pašā laikā gadu noslēdz ar miljonos mērāmu peļņu. To noteikti nevar teikt par visiem uzņēmējiem, ir arī tādi, kuru priekšā ir vērts noņemt cepuri. Bet mums ir jāpanāk, ka darba ņēmējs tiek cienīts tāpat kā uzņēmējs, ka uzņēmējam pat prātā neienāks nodarbināt cilvēku bez darba līguma, sociālajām garantijām. Mums ar savu darbu jāstiprina un jāatbalsta arodbiedrības, jānāk ar progresīviem priekšlikumiem pie sabiedrības un, izmantojot visus iespējamos līdzekļus, jācīnās par to realizāciju. Jo mūsu darba ņēmēji ir pelnījuši tādas pašas sociālās garantijas un attieksmi, kāda tā ir rietumu demokrātijās.

Tie ir tikai daži jautājumi, kam mums ir jāpievērš uzmanība. Mums ir jānāk ar konkrētiem priekšlikumiem, jārada par tiem rezonanse sabiedrībā, jāgūst sabiedrības atbalsts un jāpanāk šo priekšlikumu ieviešana dzīvē. Es ceru, ka biedrības izvēlētais nosaukums būs spēcīgs dzinulis ne uz brīdi neatslābt intensīvā darbā, meklēt progresīvas idejas un risinājumus, nepastāties ne uz brīdi pie sasniegtā un arvien panākt iecerēto!

Ansis Dobelis, biedrības PROGRESĪVIE priekšsēdētājs

- biedrība PROGRESĪVIE dibināta 2011. gada 26. martā, lai apvienotu cilvēkus, kuriem ir apnikusi Latvijas konservatīvā politika, kuras iespaidā valsts grimst arvien dziļākā postā. Mūsu vērtības ir sociāldemokrātiskas, un mēs esam par progresīvām reformām Latvijas politikā, ekonomikā, varas attieksmē pret sabiedrību. Mūsu ideāls ir tāda valsts un sabiedrība, kuru raksturo taisnīgums, uzskatu brīvība, cilvēku vienlīdzība un solidaritāte.


Komentāri (3)
Džerijs Šterns: Biedrības PROGRESĪVIE aktualitātēm ērti var sekot www.draugiem.lv/progresivie
24/04/2011 19:34
ātrais internetā: vēlēšanas pagājusi un darbība arī pieklususi!
02/08/2016 06:12
Ansis Dobelis: Klau, ātrais internetā - pamēģini lietot googli un tad saki, ka mana darbība pieklususi :)
02/08/2016 07:13
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: