Progresīvais nodoklis? Jāievieš!
Publicēts 19. augustā, 2009.
Neskatoties uz to, ka diemžēl vienreiz šī valdība pacentās sabojāt progresīvā ienākuma nodokļa ideju, kad no Finanšu ministrijas nāca ierosinājums nodokļu slogu palielināt jau tiem cilvēkiem, kuru ienākumi ir tikai 300 latu mēnesī (tādējādi graujot progresīvā nodokļa būtību – solidāri sadalīt nodokļu slogu starp sabiedrības bagātāko un maznodrošinātāko daļu, kā arī veidot plašu vidusslāni), LSDSP tomēr uzskata - progresīvais nodoklis jāievieš, un jau nākamgad. Lai tas sevi attaisnotu, pirmais nodokļu palielinājums jānosaka personām, kuru ienākumi pārsniedz vismaz 1000 latu ik mēnesi.

Lai palielinātu valsts budžeta ieņēmumus, kā arī mazinātu sociālo spriedzi, progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis būtu jāievieš jau no 2010. gada 1. janvāra, šodien pausts LSDSP publiskotajā paziņojumā. LSDSP ir pārliecināta, ka Latvijā šodien ir nepieciešams realizēt daudzās labklājības valstīs pārbaudītu praksi – palielināt valsts lomu ekonomikā, sociālās un ekonomiskās problēmas risināt, balstoties uz solidāriem principiem. Pirmais solis, kura realizēšana Latvijai ir nepieciešama jau sen, ir progresīvās nodokļu sistēmas ieviešana.

Ieviešot progresīvo ienākumu nodokli, valdībai vienlaikus jārealizē pasākumi, kas ierobežotu vai pat izskaustu iespējas gūt regulārus ienākumus, apejot nodokļu sistēmu, piemēram, apliekot ar nodokli dividendes.

Agrāk vai vēlāk progresīvā nodokļu sistēma Latvijā tiks ieviesta, jo tā sevi ir pierādījusi Eiropas labklājības valstīs. Svarīgi ir saprast, ka tieši šobrīd ieviest progresīvo ienākumu nodokli būtu īpaši izdevīgi. Pirmkārt, tas mazinātu sociālo spriedzi sabiedrībā, jo nodokļu pieaugumu justu tikai bagātākā sabiedrības daļa. Otrkārt, tas nestu papildu ienākumus valsts budžetā, kas šobrīd ir īpaši svarīgi. Savukārt, valdības iecere aplikt ar nodokli dzīvojamo platību tikai pasliktinās lielas daļas sabiedrības ekonomisko situāciju un palielinās sociālo spriedzi.


Komentāri (1)
Zonde: Valdība ne tādas vien idejas sačakarējusi saknē, visi nākamie realizētāji tiks apgāzti ar mēsliem tikai tāpēc, ka pirmā realizācija ir bijusi nepopulāra, lai cik labi tie izplānotu visu.
19/08/2009 16:48
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: